балет варна

Балетната трупа на Варненската опера заминава на 17 декември, за пръв път в своята 70-годишна история, на тримесечно турне във Великобритания заедно с екипа на Третия международен балетен форум – Варна 2018, който приключва ден по-рано.

В Кардиф, Манчестър, Лондон и други английски градове избраните с кастинг балетни артисти от Русия, България, Франция, Испания, Италия и други страни, общо 14 националности, ще изнесат 117 представления на „Пепеляшка“, „Зле опазеното момиче“, „Снежанка“,„Лешникотрошачката“ и „Лебедово езеро“.

Публиката в морската столица вече аплодира премиерните спектакли на Варненската опера за тази година на „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев – хореографска редакция Сергей Бобров, „Зле опазеното момиче“ от Петер Хертел – хореография Александър Горский, и „Снежанка“ по музика на Чайковски – хореографска версия на Красноярския театър за опера и балет – Русия. „Снежанка“, наричан още „четвъртия балет“ на Чайковски, макар че той няма такъв балет, поставен сега за пръв път в България, бе посрещнат с възторг от зрителите. Тази вечер във Варна ще се танцува „Лешникотрошачката“ – най-играният балет в цял свят по Коледа. В ролите на Мари и Принца се изявят Анастасия Белоногова и Франциско Руис, които се редуват в представленията с Елена Свинко и Марчело Пелицони.„Лебедово езеро“, наречено „балета на балетите“, е в интересната хореографска редакция на Сергей Бобров с много черни лебеди и неочакван край. Главните роли изпълняват: Одета/Одилия – Елена Свинко или Анастасия Белоногова, Принц Зигфрид – Марчело Пелицони или Франциско Руис, Ротбарт – Павел Кирчев или Максим Иконостасов, Бино – Франческо Бруни.