Д НК експертиза е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца в София, не съответстват на биологичните такива, съобщиха от прокуратурата.

„Извършваме разследване по член 184 от НК, за заменени малки деца в голямо столично болнично заведение. Разпитани са 28 души, взети са биологични материали от майките на малките деца. От ДНК експертизата е установила, че родителите, вписани в актовете за раждане на двете деца, не съответстват на биологичните такива. А именно че двете новородени са разменени при изписването от болничното заведение“, посочи зам.-районният прокурор Иван Стефанов, цитиран от Нова телевизия.

По думите му в момента се извършват множество действия по разследването. „Делото е върнато в полицията. Указани са допълнителни разпити на допълнителна група лица, за да се установи в пълнота фактическата обстановка и обстоятелствата довели до размяната на двете деца”.

Прокурор Стефанов беше категоричен, че и двете майки са съдействали за вземането на биологичния материал за ДНК експертиза.Той уточни, че към момента децата са при жените, с които са изписани от здравното заведение. „Уведомена е Дирекция „Социално подпомагане“, която да прецени дали някое от децата е в риск или опасност. Такива данни няма“, подчерта той. 

На децата са били поставени правилните гривни. „Разменени са били гривните на майките. Едната от тях е установила, че номерът на нейната ръка, не е същият като тази на ръката на детето, която е била запазена за спомен”, подчерта прокурорът. И допълни, че именно разликата в номерата на двете гривни е породила съмнението ѝ.

При установяване на вина наказанието е до две години затвор, подчерта прокурор Стефанов. 

Министерството на здравеопазването се е самосезирало по случая с разменените бебета, съобщиха междувременно от ведомството. Със заповед на министъра на здравеопазването Асен Меджидиев започва проверка, която ще бъде извършена от Изпълнителната агенция „Медицински надзор“.