МУЛТИМЕДИЕН КОНЦЕРТ С ГЛ. ДИР. НА ФЕСТИВАЛ „ПУЧИНИ“ ЯКОПО СИПАРИ ДИ ПЕСКАСЕРОЛИ И СОПРАНОTO ДОНАТА Д‘АНУНЦИО ЛОМБАРДИ – НАГРАДА „ПУЧИНИ“ 2019

11 юни, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022

XIII издание на Опера в Летния театър 2022 на Театрално-музикален продуцентски център Варна – Държавна опера Варна, започва емоционално с „Жените на Пучини“. Мултимедийният концерт на 11 юни от 21.00 часа, е замислен като проникновен и дълбоко интимен разказ за героините и музите на великия композитор. Увенчали с имената си всички негови опери, деликатната Мими, жизнерадостната Мюзета, ревнивата Тоска, студената Турандот, доверчивата, но горда Бътерфлай ще разкрият различни страни от многопластовата женска природа. Влюбен във всяка една от героините си, Пучини е вложил цялата си душа в разтърсваща музика с пълнокръвни и дълбоко вълнуващи образи.

Красотата  на тази музика ще разкрият двама изтъкнати познавачи на творчеството на Пучини. На диригентския пулт ще застане главният диригент на Festival Puccini Torre del Lago маестро Якопо Сипари Ди Пескасероли, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. Преподавател в Националната консерватория на Mexico City и ръководител на департамента „Singing And Pop Music Class“ в Консерватория „Чайковски“ в Италия, той дирижира Puccini Philharmonic Orchestra, Bellini Opera Festival Symphony Orchestra, Националните симфонични оркестри на Украйна, Истанбул, Мексико, Солун и др. Маестро Ди Пескасероли дирижира също концерти за Ватикана, а като доктор по криминално право, граждански дела и канонично право е най-младият адвокат на Roman Rota Apostolic Tribunal.

Концертът „Жените на Пучини“, с режисьор Сребрина Соколова, ще бъде още по-специален, защото в него ще прозвучи Гласът на Пучини – сопраното Доната Д‘Анунцио Ломбарди, носителка на награда „Пучини“ 2019 г. Пресъздала почти всички женски образи на Пучини, призната за една от най-добрите интерпретаторки на Пучини в света, тя гостува за пръв път във Варна. Желан гост на Миланската скала, Театро Реджио, Театро Сан Карло в Италия; Опера Цюрих; Театър Шанз Елизе и Театър Шатле в Париж, Ман Аудиториум в Тел Авив и други, Доната Д‘Анунцио Ломбарди работи с именити диригенти като Рикардо Абадо, Лорин Маазел, Пласидо Доминго и с режисьори от ранга на Франко Дзефирели.

За палитрата от настроения в този уникален концерт под знака на Пучини ще допринесат и великолепните певци с международна кариера Илина Михайлова, Йоана Железчева, Ирина Жекова, Рейналдо Дроз, Валерий Георгиев и Пламен Димитров.