Мария Янева е юрист по професия. Днес тя заема няколко много важни длъжности. Мария е международен съдия арбитър към Московски арбитражен съд на Руската федерация, както и към Арбитражния съд на Парижката арбитражна камара. Основател и председател е на Софийски арбитражен съд към сдружение „МАПА“ (Международна асоциация за правосъдие и арбитраж).

Председател е и на фондация „Искам бебе“, известна с каузата си „За повече деца на България“. Тя приема тази длъжност след срещата си с Радина Велчева, основател на „Искам бебе“, на един благотворителен бал на фондацията. Мария е отишла заедно със своя съпруг, за да подпомогнат двойките с репродуктивни проблеми в България, сред които са и самите те. След запознанството Радина е сигурна, че няма по-добър кандидат за председател на „Искам бебе“ от Мария. За кратко Мария се колебае, но благодарение на съпруга си и неизменната му подкрепа се съгласява.

 

Оттогава тя е председател на „Искам бебе“. Каузата на фондацията е и нейна лична кауза. Мария споделя, че забременяването е било едно истинско изпитание за нея. След поставената ѝ диагноза перитонит е било много трудно да забременее, но е успяла. Днес вече е горда майка на две деца – син и дъщеря. Мария е родена и израснала в град Дупница. Майка ѝ е Наташа Илиева, директор на Бюрото по труда в Дупница. Мария вярва, че не е достатъчно да си добър, ако нямаш отговорност към ближния. Ако в Европа стои въпросът за демографската криза, пред нашата родина стои въпросът дали изобщо ще ни има утре! За да я има България!

 ******

Фондация ИСКАМ БЕБЕ е организация с нестопанска цел, регистрирана в обществена полза, която има основна задача да дискутира и поставя на общественото внимание проблемите за репродуктивното здраве на семействата в България. ИСКАМ БЕБЕ организира регулярни информационни кампании в цялата страна, като привлича на своя страна местната власт, местния отговорен бизнес, медии, общественици. Към днешна дата фондацията е подпомогнала организирането на над 45 Общински програми за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми. От 2008г. досега ИСКАМ БЕБЕ е единствената организация в България, която има действаща „Национална програма за психологическа и социална адаптация на двойките с репродуктивни проблеми”, работеща в повече от 15 града и е абсолютно безплатна за посещение от двойките, желаещи бебе. ИСКАМ БЕБЕ е в основата за създаването на Държавния фонд ин витро през 2009 година (днес Център за асистирана репродукция) и има представител в Обществения съвет на държавния орган. През 2010 година до днес ИСКАМ БЕБЕ е активен член на Европейската пациентска организация по стерилитет Fertility Europe. Фондация ИСКАМ БЕБЕ има действаща Национална телефонна линия – 0700 700 17