Ще се намерят ли смели мераклии да купят имота на олигарсите Баневи в „Бояна”, питат се мнозина, които са наясно с шаманските увлечения на неговите собственици. Имението беше изкарано за продан от частния съдебен изпълнител Милен Бъзински, който иска за него по-малко от 6 млн. лева. Търгът ще се проведе на 23 април, а огледите започват още от 22 март.

Запознати с разкоша, който се крие зад дувара в Бояна, са изненадани от ниската според тях цена – нищо и никакви си 6 млн. лева. Реалната цена била двойно по-висока, без да се броят направените милионни инвестиции от парвенютата. Според запознати обаче това е стойност, посочена от външни оценители.  Източници нa „Уикенд“ обясняват, че далеч по-интересно е кой ще се навие да влезе в имота, след като досегашните му обитатели са известни с манията си по разни шамански практики, магии,

заклинания и други вещерски забавления

„И без пари да ми го дават – мерси! – казва бивш служител на Баневи, според който имотът е като излязъл от готически роман и е прокълнат.
До печалната продажба от ЧСИ се стигна, понеже фирмата на олигарха „Партнърс комерс”, на която се води имотът, дължи на някакво си  дружество „М. ПЛОД.Б” 15 000 лева. С лихвите обаче те скачат на 100 000 лева. Самата „Партнърс комерс” е собственост на офшорка от Сейшелите, а навремето за неин управител е записан Николай Банев-син. Самият той твърди, че дори не е имал представа за това. Подписът му е бил фалшифициран от собствения му баща!

Любопитен е и начинът, по който олигархът се докопва до къщата в „Бояна”. Имението преди това се владее от бизнесмена Красимир Дачев, който се прочу с мечтата си да стане космонавт на стари години. Неговият  завод „Свилоза” в Свищов обаче има дългове към „Полимери” – Девня. Дългът на Дачев е прехвърлен към друга фирма на комсомолския приватизатор. Така Банев се нанася в „Бояна”, а в касата на „Полимери” не влиза нито стотинка – апропо, тема, по която прокуратурата също би могла да събере доказателства и да го включи в обвинителния акт.
След това започва одиозен ремонт, който според наши източници гълта колосалните 30 млн. лева. За да не дава обяснения пред данъчните за произхода на тези пари, новоизлюпеният милионер обявява дома си за бизнес център. Управителите на фирмите му са накарани да подпишат фиктивни договори за наем. „Уикенд” надълго и нашироко вече обясни, че Банев така действа и към другите си луксозни играчки – леки коли, самолет и т.н. Те са регистрирани като фирмена собственост или

лизингът им се изплаща от компаниите на олигарха.

Банев се заселва в „Бояна” през 2006 г. Тогава е приватизирана и филмовата студия, с която граничи имотът му. След това между съседигте започва грандиозен спор за три декара земя. Те са на кинаджиите, но Банев лека-полека започва да ги окупира след 2009 г. В началото дори води благи разговори, че уж ще купи въпросните декари, ама след 20 години. Земята му била нужна, за да прокара през нея пътека към своята хеликоптерна площадка.

Банев обаче е щедър на приказки и стиснат да дава пари и в един момент инсталира паянтов зайчарник на чуждата земя. След това е изкопана и една дупка, която според приватизатора от Любимец, е развъдник на риби. Риби в нея, разбира се, никой не е виждал, но затова пък се заселили жаби. Незаконните строежи на Банев са увенчани и с незаконна ограда, зад която са интегрирани чуждите три декара.  Накрая на кинаджиите им писва и викат полиция. Олигархът контрира и също наема частни охранители. Разправията стига до столичното кметство. Въпреки че има заповед незаконните Баневите градежи да се премахнат, той не ги събаря, а наема частни охранители, които да ги пазят.

През 2013 г. в Шесто РПУ е образувана и преписка № 16248. за скандала в „Бояна”, но в интерес на истината полицаите не са много наперени срещу Николай Банев, а напротив, по-скоро му помагат. Твърдят, например, че някаква си фирма „Къмпъни билд комерс” била „стопанин” на трите декара. Най-накрая едва наскоро „Ню Бояна Филм” си върна заграбената земя. Отново след мощни скандали, сблъсъци между охранители и всякакви панаири.