Звезден състав от световни певци се събира за премиерата на операта „Симон Боканегра“ от Верди. Спектакълът е част от афиша на „Опера в Летния театър – Варна 2019“ и  ММФ „Варненско лято“ 2019.

На 8 август в ролята на Симон Боканегра публиката ще аплодира баритона Кирил Манолов –  може би най-добрият в света, засега, изпълнител на тази партия.  Сопраното Дария Масиеро ще се превъплъти в образа на Амелия Грималди. Певицата е известна в оперния свят като една от ярките представителки на италианското белканто. Партията на Габриеле Адорно е поверена на Иван Момиров – един от най-добрите ни тенори със световна кариера.

„Макар и по-рядко представяна в България, тази опера, според мен, е една от най-красивите творби на Верди и особено близка до италианската чувствителност.

Операта е специфична и с това, че основен мотив е образът на морето. Не просто фон, а протагонист. Мисля, че за нашия град Варна, за варненци, това е особено разбираемо и вълнуващо. Човек, израснал край морето, усеща по-различно силата на стихиите“, споделя Иван Момиров.

Диригент на спектакъла е Николета Конти, режисьор Деян Прошев, сценография Алесандра Полимено, костюми Александър Ношпал, диригент на хора Цветан Крумов. Оркестър и хор на Държавна опера Варна

На 10 август отново в рамките на „Опера в Летния театър – Варна 2019“ ще бъде представен балетът „Пепеляшка“ от Сергей Прокофиев. Режисьор и хореограф Сергей Бобров, з.а. на Русия, главен балетмайстор на Държавна опера Варна. Главните персонажи пресъздават: Елена Свинко, Русия, Марчело Пелицони, Италия,  Павел Кирчев.