След уникалните танцови спектакли, на специалните гости, на “Sofia Open Dance Festival” – световните супер звезди Рикардо Коки и Юлия Загоруйченко (САЩ), осемкратни световни шампиони по латино-американски танци за професионалисти, и Майкъл Малитовски и Джоанна Люнис (Англия), двукратни световни шампион по латино-американски танци за професионалисти и осемкратни шампиони на най-престижния танцов фестивал по състезателни бални танци в света – Блякпул, през последните две години (2017, 2018), тази година, на  5-тото поредно изданиe на  „SOFIA OPEN DANCE FESTIVAL – The Art of Ballroom “Dancing”, за първи път пред българска публика ще се представят и световните супер звезди в стандартните бални танци – АРУНАС БИЖОКАС и КАТЮША ДЕМИДОВА (САЩ). Те са десет кратни и непобедими до момента, Световни шампиони за професионалисти в стандартните бални танци. Благодарение на БПТА и „МАРС АРМОР“ ООД, страстните любители, на тяхното изкуство у нас, ще имат уникалната възможност да се насладят на живо на танцовото им шоу по време на ГАЛА вечерта на фестивала, която ще се проведе на 26.10 от 20.00 ч., в зала ЕФЕ, в хотел Маринела. Те ще участват и като лектори в образователната програма на фестивала, включваща семинари по латино-американски  и стандартни танци, на 27.10 от 14.30 ч.

Кои са Арунас и Катюша:

АРУНАС БИЖОКАС

Арунас е роден във Вилнюс, Литва. Започва да танцува когато е на 7 години. Майка му обича балните танци и затова го завежда на първите му класове по танци, които започват първо като учебна дейност. Като млад Арунас опитва различни спортове като футбол, баскетбол и плуване, но в крайна сметка той решава да остане в състезателните бални танци. Арунас започва да танцува с Едита Даниуте на 13-годишна възраст и има много успешна кариера в юноши, младежи и аматьори. Те правят първите си финали на европейското и световното аматьорско първенство, когато Арунас е само на 19 години. След като стават световни шампиони за аматьори и спечелват редица европейски и международни първенства, в т.ч. най-престижния  танцов фестивал в Блякпул, Арунас и Едита приключват партньорството си. Преди да се свърже с Катюша, Арунас се отделя за известно време от конкурсните танци и има време да се отпусне и да преосмисли какво иска да прави занапред. „Хубаво беше да имам почивка и да правя неща, за които нямах много време, за да се справя с интензивния график на тртенировките и състезанията.” Само след няколко месеца обаче Арунас започва да се състезава отново, но вече като професионалист. Той решава да помоли Катюша да танцува с него и след като тя приема предложението му те сформират едно дълготрайно и много успешно партньорство довело ги до спечелването на безпрецедентните 10 поредни световни титли за професионалисти по състезателни бални танци.

КАТЮША ДЕМИДОВА

Катюша е родена в Москва, Русия. На 7-годишна възраст баща й я отвежда в местното читалище за уроци по бални танци. Той я записа и във фигурното пързаляне. Правенето на двете дейности е било трудно за Катюша и тя решава, че трябва да избере едното или другото. Скоро разбира, че танците са нейната страст; и за да бъде успешна, тя трябва да стесни фокуса си и да положи всичките си усилия в танца. Превръщането й в професионалист дори на 16-годишна възраст за нея има смисъл. След това тя започна да се съревновава със своя учител като професионален танцьор. Катюша се насочва към Америка, за да продължи кариерата си с нови и вълнуващи възможности. След пристигането си в Ню Йорк тя бързо се свързва с Джонатан Уилкинс. Заедно с него танцува в продължение на 12 години, състезавайки се по целия свят във всички големи състезания по бални танци. След като спечелват своето 10-то първенство по бални танци на Съединените щати, Катюша и Джонатан решават да прекратят партньорството си и да се отправят към нови предизвикателства в кариерата си.

АРУНАС И КАТЮША

Арунас и Катюша започват да танцуват заедно през октомври 2007 г. Тяхната двойка веднага става неудържима сила. След само един месец заедно Катуша и Арунас достигат до финала в шампионата на Охайо Стар Бал, а след това, два месеца по-късно участват в Откритото първенство на Обединеното кралство, където се класират на второ място сред най-добрите танцьори в света. Това е невероятен резултат, който идва като изненада за много хора, включително за Арунас и Катюша, които работят много усилено, подготвяйки се за този шампионат, но не очакват да получат такова високо класиране. През 2008 г. те се утвърждават на върха на Професионалния бален танц, като се класират на второ място във всички големи състезания. Това е невероятно бързо изкачване за тях, но още по-голям успех им е предопределен през следващата година. Арунас и Катюша спечелват първата си титла на Световното първенство през септември 2009 г., след като са танцували заедно по-малко от две години! Те са развълнувани да достигнат до този връх на състезателния танц, но в същото време чувстват, че все още имат какво да предложат и продължават да работят неуморно за подобряване на танцуването си, като танцовите им изпълнения създават още повече радост и вълнение за публиката. В своята дълга и успешна състезателна кариера Арунас и Катюша печелят многократно и всички останали най-престижни шампионати по бални таци в света.  През 2019 г. на най-престижния фестивал по бални танци в света, Открития шампионат на Великобритания в гр, Блякпул, който те също печелят многократно, Арунас и Катюша обявяват официално прекатяването на своята състезателна кариера.