Японският ресторант Umami и Chef Stanislav Kolev  получиха благодарствена, почетна грамота за принос към дейността  на „Клуб Приятели на Япония в България“ Nihon Tomono Kai и подкрепата им за популяризирането на японската култура в България.

Имаха честта, грамотата да им връчи доц. д-р Боян Жеков, председател на клуба. На церемонията, официален гост беше посланикът на Япония  Н. П. Нарахира  Хироши. Грамота получи и екипът на Hotel Marinela Sofia, с които заедно продължават съвместната си дейност за опазване на японската култура и традиции, в България.

Umami Japanese Food and Garden се намира, сред зеленината на японската градина, в петзвездния хотел Marinela София.

Ресторантът залага на авторски ястия, вдъхновени от японската кухня.

Заведението има модерен интериор, уютна и спокойна атмосфера.

Закритата част на ресторанта се помещава в оригинална японска къща Сакура с уникален интериор, внос директно от Япония.

Откритата част е разположена в създадената по модела на 400-годишната японска градина на хотел New Otani в Токио. Сред зеленина и спокойствие можете да се насладите на биоразнообразието на флората и фауната.

В „Umami“ можете да опитате авторски суши сетове, приготвени с изключително внимание към всеки детайл – истинска наслада за небцето.

Umami е един от малкото ресторанти, които предлагат ястия, приготвени на робата. Това е метод на готвене, близък до барбекюто – в буквален превод означава „готвене на огън“, който дава възможност за перфектно изпичане, запазвайки вкусовите качества на приготвените

продукти.

Произходът на думата „умами“ е определението на японците за петия вкус (в буквален превод йероглифът означава „възхитителен вкус“), този който дава дълбочина на вкусовите качества на храната, придава наситеност и завършеност и е съвкупност от четирите основни вкуса – сладко, солено, кисело и горчиво.