20 юли 2022, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2022

Именитата българска певица Виолета Радомирска, възпитаничка на примата Александрина Милчева, свързала досегашния си творчески път предимно с швейцарската и германската оперна сцена, пяла също в Миланската скала, ще гостува през 2022 г. за пръв път във Варна. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров, в XIII издание на Опера в Летния театър тя ще представи на 20.07.2022 г. своята Кармен, една от любимите роли в богатия й репертоар. С образа на пламената, свободолюбива и своенравна циганка Виолета Радомирска жъне аплодисменти в Опера Цюрих, също в оперните театри на Люцерн и Бил, с Кармен гостува и на сцената на Софийска опера и балет.

В ролята на Дон Хозе ще се превъплъти великолепният тенор, режисьор и вокален педагог Ивайло Михайлов, възпитаник на Валери Попова и Калуди Калудов. Ивайло Михайлов, подобно на Виолета Радомирска, също е пристрастен към своя герой, влюбения войник, готов на всички заради Кармен. Тази своя коронна роля той изпълнява в Coliseo do Porto през 2014 г., Сполето, Перуджа, Орвието, Италия през 2017 г. и на още много други сцени у нас и в чужбина. Ивайло Михайлов е познат на варненската публика от участията му с централните тенорови партии в редица спектакли на Варненската опера, като „Ернани“, „Кармен“, „Набуко“, „Травиата“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“.

В спектакъла на „Кармен“ на 20.07.2022 г., с режисьор Сребрина Соколова, любовната връзка между Кармен – Виолета Радомирска и Дон Хозе – Ивайло Михайлов ще взриви неустоимият тореадор Ескамилио, в изпълнение на солиста на Държавна опера Варна с международна кариера Свилен Николов. Сложната интрига ще подчертае с всеотдайността си влюбената в Дон Хозе Микаела, представена във вълнуващата интерпретация на сопраното Ирина Жекова. Цунига ще бъде басът Евгений Станимиров, Моралес – баритонът Иво Йорданов. Участват оркестърът, хорът и балетът на Държавна опера Варна, заедно с хора на Варненската детско-юношеска опера с диригент Ганчо Ганчев.

ВИОЛЕТА РАДОМИРСКА – мецосопран

Виолета Радомирска е родена в София, участва в детския хор на БНР, завършва Музикалната академия, а от 1996 г. е ученичка на оперната прима Александрина Милчева. През 1999 г. става член на международното оперно студио в Цюрих, където остава до 2001 г.               

През 2002 г. получава наградата “Le Prix Europeen d’encouragement” от Европейската фондация за култура, която ежегодно отличава 10 млади музиканти от цяла Европа. В Операта в Цюрих участва в редица продукции, сред които: „Саломе“, „Ернани“, „Риголето“, „Хубавата Елена“ и др. Пее под диригентството на Николаус Харнонкур, Нело Санти, Валери Гергиев, Марчело Виоти, Уилиам Кристи и др. 

В периода 2002-2006 се присъединява към трупата на Опера Люцерн, където се изявява в „Кармен“, „Вълшебната флейта“, „Армида“, „Прилепът“, „Дидона и Еней“ и множество концерти. През юни 2002 г. участва в Милано с оркестъра на RAI, под диригентството на Арнолд Босман, в изпълнението на Стабат Матер от Шимановски. През 2004 г. влиза в състава на Опера Бил, Швейцария, на чиято сцена изпълнява централните мецосопрановите партии в „Пепеляшка“, „Сватбата на Фигаро“, „Атлантическият кайзер“, „Монтеки и Капулети“, „Милосърдието на Тит“, „Севилският бръснар“, „Орфей и Евридика“, „Риналдо“, „Орландо“, „Вилхелм Тел“, „Отело“ от Росини, „Така правят всички жени“, „Италианката в Алжир“, „Дон Жуан“, „Хубавата Елена“ „Идоменей“, „Прилепът“ и др.

През 2012 г. участва с Радиооркестъра на Мюнхен в записа на диск на операта „Le donne Curiose“ от Ermano Wolf Ferrari, а през 2013 г. – във Верди Реквием в KKL Люцерн, Швейцария. Гостува в Аахен, Германия в главната роля от „Ариоданте“ на Хендел и в „Севилският бръснар“ от Росини. От 2014 г. е на свободна практика. Участва в редица концерти и постановки: Стабат Матер от Перголези, „Въоръженият човек“ от Карл Дженкинс, Стабат Матер от Карл Дженкинс, Моцарт Реквием, Стабат Матер от Росини, „Кармен“, „Евгений Онегин“, „Парижки живот“, Стабат Матер от Дворжак и др. В сезон 2017-2018 пее в “Силата на съдбата” на Пловдивската опера, в „Кармен“ и Верди Реквием на Софийската опера и балет, в „Парижки живот“ на Опера Цюрих, също изнася концерти в Цюрих, Люцерн, Деломон, Швейцария.

В сезон 2018-2019 дебютира в Миланската скала с „Електра” от Р. Щраус, гостува отново на сцената на Софийската опера и балет в „Кармен“ и „Евгений Онегин, изпълнява Верди Реквием със Софийската филхармония, има концерти в Цюрих, Люцерн, Мюнхен. В сезон 2019-2021 отново е поканена от Софийската опера и балет за ролите на Кармен в „Кармен“, Амнерис в „Аида“, Олга в „Евгений Онегин“, Малика в „Лакме“, Малкълм в „Жената от езерото“, Принцеса Еболи в „Дон Карлос“, участва в концерти на Софийската и Плевенската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР.

Именитото българско мецосопрано гостува за пръв път във Варна през 2022 г. в XIII Опера в Летния театър с ролята на Кармен в едноименната опера на Би

ИВАЙЛО МИХАЙЛОВ – ТЕНОР

Завършва класическо пеене в ДМА „Панчо Владигеров“ в класа на Валери Попова с бакалавърска степен. През 2002 г. придобива магистърска степен по вокална педагогика от НБУ, през 2010 г. защитава втора магистратура по арт мениджмънт в АМТИИ Пловдив, през 2013 г. вече е магистър и по музикално-сценична режисура в АМТИИ Пловдив. Завършва Академия „Борис Христов“ в Рим и Академията за оперно бароково изкуство в Озимо, Италия. Ивайло Михайлов е възпитаник на големия български тенор, роден във Варна, Калуди Калудов.

Ивайло Михайлов дебютира в Софийската опера и балет през 2012 г. като Ернани от едноименната опера на Джузепе Верди в постановка на Варненската опера. Дебютът му в Букурещката национална опера е следващата година като Фауст от едноименната опера на Шарл Гуно. Следват Дон Хозе в Coliseo do Porto през 2014 г. и главната роля на Вакула в приказната опера „Черевички“ на Чайковски в операта в Каляри през 2015 г.

В продължение на 10 години е постоянен участник във фестивала на Античния театър в Пловдив. Следват „Бохеми“ през 2015 г. в Япония, „Бал с маски“ през 2016 г., „Кармен“ през 2017 г. в Сполето, Перуджа, Орвието, Италия. Пее на сцените в Палма де Майорка, Антверпен, Гент и др. В репертоара си поддържа над 30 роли, сред които коронните  Ернани, Дон Хозе, Родолфо, Фентън, Пинкертон, Алфред Жермон, Радамес, Фауст, Каварадоси.

Ивайло Михайлов има множество записи за БНР, БНТ, VTV и RAI. Работи с диригенти като Donato RenzettiLaurent CampelloneCarlo PalleschiJosé María MorenoМихаил АнгеловБорислав Иванов и др.

Дебютът му като режисьор е операта „Бастиен и Бастиена“ от В. А. Моцарт. През 2013-2014 е наставник и съдия в първото издание на Pop star to opera star – Виетнам и вокален педагог в X-factor.

Ивайло Михайлов е познат на варненската публика от участията му редица спектакли на Варненската опера, сред които „Ернани“, „Кармен“, „Набуко“, „Травиата“, „Тоска“, „Мадам Бътерфлай“.