На 12 и 13 август от 21 часа, на сцената на Опера в Летния театър – Варна 2022, ще бъде представен мюзикълът „Красавицата и Звяра“. Спектакълът е премиера за България.

Основан е на френска класическа приказка и адаптиран от едноименния анимационен филм на Уолт Дисни, носител на Оскар 1991 и оценен на Бродуей като един от най-добрите мюзикъли, ще очарова и потопи публиката в Летния театър в света на приказките.

Красавицата и Звяра – Мария Анастасова и Михаил Сървански

„Магичната история за Красавицата и Звяра, позната от столетия, днес ще бъде разказана най-достъпно с методите на музикалния театър от артисти-чародейци. Докосването до този шедьовър взривява сетивата на изпълнители и публика с професионализъм, красота и любов! „VINCITQUISEVINCIT“ – „Побеждава този, който победи себе си“, казва Петко Бонев, режисьор на спектакъла.

МАРИЯ АНАСТАСОВА

Аз работя от 3 години в Русенската опера, пея в опери и оперети, но съм участвала и в няколко мюзикъла, единият от тях „Големанов“, с реж. Сребрина Соколова. Тя ме покани в кастинга за нейната постановка на мюзикъла „Брилянтин“ във Варна, така че „Красавицата и Звяра“ е втората ми изява в мюзикъл на варненска сцена. Аз съм от поколението, което гледаше първите анимационни филми на Дисни, сега излизат нови версии, които подновяват интереса към тях. Харесвам анимацията, аз самата също се занимавам с анимация, така че когато разбрах за кастинга на „Красавицата и Звяра“ си казах, няма начин да не кандидатствам. Щастлива съм, че ме избраха за ролята на Бел.

Работата върху „Красавицата и Звяра“ много ме обогати и ме научи на неща, които досега не са ми трябвали в операта – фехтовка, танци. Много от колегите са драматични актьори, така че събрах опит за артистичното превъплъщение на сцената, въобще за един месец научих толкова много неща.

Аз съм темпераментен, хиперактивен човек и тези качества ми помагат в определени сцени с моята героиня. Но основното в Бел е нежността. С нежността, която излъчва цялото й същество, тя събужда нежност у Звяра и аз трябваше да се преодолея и да открия мекотата в себе си, за да предам вярно нейния характер.

МИХАИЛ СЪРВАНСКИ

Аз съм драматичен актьор, работя в Сатиричния театър, но имам и опит в пеенето, макар и не толкова професионален, както при Мария. Участвал съм в концертни изпълнениея на различни мюзикъли, но това, което се случва сега във Варна, ми е за пръв път и е изключително вълнуващо. Проект от такъв мащаб много ме респектира. Да се явя на кастинга за „Красавицата и Звяра“ настояваха мои приятели, аз обаче се колебаех и за малко щях да се откажа, но после реших да опитам. Казах си, поне ще знам, че съм опитал. А то излезе точно обратното – получих главната роля и това ме прави щастлив. Благодарен съм на Петко Бонев, че за краткото време, в което имахме възможност да общуваме, забеляза моите качества и ми се довери за тази роля.

Спектакълът съдържа много компоненти и от нас се изискват редица умения – и актьорски, и певчески. Трябва да си непрекъснато в кондиция, за да може да изградиш образа, да си фокусиран и точен в хореографията, в различните бойни техники.

За щастие, аз познавам доста добре образа на Звяра, тъй като преди 4 години без избран да озвуча самия Звяр за игралния филм на Дисни. Бях одобрен лично от ръководството на Дисни, тъй като записът с гласа се изпраща при тях и там преценяват колко той е подходящ. Тогава работих усърдно върху самия персонаж и детайлите в неговия характер. Това много ми помогна сега в пресъздаването на образа на Звяра, който се променя, извървявайки труден и сложен път. Първоначално Звяра е егоистичен и самозабравил се принц, който макар и да е наказан заради поведението си, не вярва, че любовта ще го промени. Но оказва се, че и той е подвластен на това велико чувство.   

Кадър от репетиция

Мария Анастасова – Бел, по време на репетиция

Петко Бонев, режисьор
Страцимир Павлов, диригент

КРАСАВИЦАТА И ЗВЯРА

Концерт в костюми

Музика Алън Менкен

Текст Хауърд Ашман и Тим Райс

Либрето Линда Уулвъртън

Режисьор Петко Бонев

Оркестрация Страцимир Павлов

Диригент Страцимир Павлов

Сценичен дизайн и костюми Ася Стоименова

Сценично движение и пластика Анна Пампулова

Сценични бойни техники Николай Градинар Дериволков

3D mapping Лора Руневска, elektrick. me

Превод Лилия Бонева

Озвучаване Александър Георгиев

В ролите:

БЕЛ – Яна Стоянова, Мария Анастасова, Валерия Василенко

ПРИНЦ АДАМ/ЗВЯР – Михаил Сървански, Виктор Ибришимов, Мартин Димитриевски

ГАСТОН – Виктор Ибришимов, Велин Михайлов

МОРИС – Тихомир Трифонов, Людмил Петров

ЛЮМИЕР – Калоян Лулчев, Нейчо Петров – Реджи

КОГСУЪРТ – Даниел Добрев, Лев Караван

Г-ЖА ПОТС – Балена Ланджева, Яница Маслинкова, Антоанела Петрова

ЧИП – Васил Желев, Флория Сотиров, Мартин Стоянов, Мария Симонова

Льо Фу – Георги Георгив, Йоан Попов

МАДАМ ГРАНД БУШ – Розалия Желязкова, Василена Андреева

Г-н Д’АРК – Димитър Ялнъзов, Лев Караван

БАБЕТ – Димитрина Германова, Моника Иванова

Глупави момичета – Моника Иванова, Зои Бошнакова, Мойра Янкова, Надя Станоева, Димитрина Германова

МАЕСТРО КАДЕНЦА – Руслан Павлов, Михаил Вълчев

АГАТА – Калина Жекова, Антоанела Петрова

Оркестър и балет на Държавна опера Варна и Варненската детско-юношеска опера с худ. рък. Ганчо Ганчев

12, 13 август 2022, 21.00 – Опера в Летния театър. Премиера за България