В същинска фея на доброто се превърна носителката на титлата „Мисис България Интернационал“ 2022 Манита Вартан.  

Красавицата, която се окичи с короната от най-престижния конкурс за омъжени дами у нас е твърдо решена да се възползва от приза и да се отдаде на добри дела.

В дните около Коледа Манита участва в множество благотворителни каузи в родния Пловдив и столицата.

„За мен благотворителността не е  показност.  Да избера едно събитие по празниците, да се покажа за да ме снимат и с това да отчета дейност. За доброто няма празници и почивни дни. Начертала съм доста амбициозна програма, с която да помагам на нуждаещи се в различни сфери от живота ни. Надявам се короната да ми помогне да вървя напред и да осъществя намеренията си. Най-важната крачка, която смятам да направя е в посока обединяване на етносите и подкрепяне на талантите от етническите малцинства в Пловдив, а защо не тази инициатива да стане национална“, сподели Мисис България Манита Вартан.

Освен че участва в благотворителни инициативи, Манита избра нестандартен начин да поздрави своите съграждани в Пловдив. Билбордове с лика на Манита красят града под тепетата. С тях  ослепителната миска пожелава весели Рождественски празници на пловдивчани.

Първата благотворителна вечер, в която Манита участва с лични средства бе в помощ на талантливите деца от с. Подрим и ремонт на залата, в която репетират. Там Елизабет, талантливата дъщеря на Вартан, която пее божествено, откри програмата.

Последва благотворителна вечер за деца в неравностойно положение, а Манита  осигури  подаръци за децата, които участваха в програмата.

В родния си Пловдив Вартан се включи в инициативата на Арменския културен комплекс в Стария град – Пловдив , където с арменските деца от града украсиха и запалиха светлините на Коледното дърво.

Следващата изява беше благотворителен базар с кмета на район централен – Георги Стаменов, където Мисис България отново дари лични средства.

На 15 декември Манита Вартан сложи началото на своята голяма инициатива да обединява етносите в Пловдив. На една сцена красавицата събра талантливи деца от всички етнически групи в Пловдив. Тя представи над 50 деца – арменци, българи, роми, турци, евреи и украинци, възпитаници от Арменското учебно заведение, ОДК Пловдив, детска градина “ Щастливо детство „, вокално студио “ Синтез „, с ръководител Желязка Белчилова, ФАФ “ Куклици “ и други.

Последната за 2022г.  благотворителна изява на Мисис България Манита Вартан бе в столичния хотел Маринела. Там тя закупи картина от мини изложбата на творби на деца от дома в кв. Люлин, а средствата  са в помощ на дома.

Манита Вартан е завършила Езикова гимназия „Иван Вазов“ в Пловдив. Владее шест езика – български, арменски, английски, испански, руски и турски. Висшето си образование завършва в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ – Бакалавър по Българска филология и Магистър по Психология на управлението. Обича пътешествията и книгите. В младежките си години тя за кратко е модел в две големи  модни агенции. Носителка е на приза Мис Синева Свети Влас.

Мани Вартан е омъжена от 2016 година. Има 6-годишна дъщеря Елизабет, която носи в себе си голям музикален талант и е носителка на 17 приза от Национални и международни конкурси и фестивали поп и джаз пеене.