25 август, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2021

По традиция, Опера в Летния театър ще завърши и през 2021 година с голяма заключителна Оперна гала на 25 август, 21.00. След 20-те спектакъла, събрали многохилядна публика от страната и чужбина в романтичната атмосфера на Летния театър за XII издание на Опера в Летния театър, Държавна опера Варна подготвя изненада и за заключителния 21-ви Оперен гала спектакъл. За пръв път във Варна ще се представят великолепните сопранистки Елена Роси от Италия и Мария Комарова от Русия. Участват също водещите солисти на Държавна опера Варна. Дирижира маестро Джовани Помпео от Матера – градът, който заедно с Пловдив бе Европейска столица на културата през 2019 г. Тогава маестро Помпео даде старт на програмата в българската Европейската столица на културата, сега ще дирижира финалните акорди на Опера в Летния театър – Варна 2021.

ДЖОВАНИ ПОМПЕО завършва с пълно отличие Консерватория „E.R.Duni” в Матера през 1995 г. и магистърска степен по музикални дисциплини в Консерваторията в Бари. Продължава музикалното си обучение при Маестро Алесио Алегрини и Дамило Стани в l’Accademia della Filarmonica della Scala. Успоредно с това учи композиция и дирижиране при Никола Хансалик Самале и Даниеле Белардинели.

Основно значение за музикалния му растеж и съзряване е срещата му с маестро Алдо Чеката, един от най-известните международни диригенти от втората половина на ХХ век, водещ представител на диригентската школа на известния румънски диригент Серджиу Челибидахе.

Професионалната му кариера започва като валдхорнист в театър Ла Скала, към днешна дата той се изявява в три направления: оркестрово дирижиране, концепция, планиране и реализация на артистични и културни събития от международен обхват и преподавателска дейност. Директор на Orchestra di Matera e della Basilicata, той дирижира оперни спектакли и концерти в Италия и чужбина. Поддържа огромен репертоар – от Пучини, Верди, Перголези, Росини, Моцарт, Вагнер, Меноти, Гуно, Бизе, Маскани, Й. Щраус, Лехар, Калман и симфонични произведения от Бетовен до Стравински, от Вареза до Булез, от Шуман до Малер и Бритън, от Моцарт и Керубини до Хенце и Прокофиев. Дирижира в оперни театри и концертни зали в Рим, Бари, Неапол, Виченца, Санремо, Бергамо, Пловдив, Букурещ, Питещи, Белград, Бозел, Матера, Талякоцо, Сондрио, Тирана, Таранто, Лече, Потенца и др.

Той дирижира световната премиера на „Musiche per Matera“ на Георг Фридрих Хаас, смятан за „най -важния композитор в света на 21-ви век“ (списание Classic Voice). Тази творба печели престижната награда Abbiati на музикалната критика като „най -добрата новост на годината 2019 г.“

По повод церемонията по откриването на Европейска столица на културата 2019 в Матера, той дирижира „Одата на радостта“ от Бетовен – изпълнена от около 2000 музиканти от цяла Европа, както и музикалните изпълнения (със солиста Стефано Болани) за вечерната церемония в присъствието на президента на републиката Серджо Матарела. Той също така режисира откриването на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

По повод честванията за 150-годишнината от обединението на Италия, той създава международния конкурс за композиция „Italia 150“, като получава представителния знак на президента на републиката.

Доцент по ансамблова музика в Консерваторията в  Матера, доцент в университетски магистърски програми и обучителни проекти за различни институти.

ЕЛЕНА РОСИ е родена в Реджо Емилия (Италия), където завършва консерваторията „Ахил Пери. Победителка в няколко оперни конкурса, тя дебютира като Адина в „Любовен еликсир“ на Доницети, в театър „Бончи“ в Чезена. Впоследствие изпълнява водещи роли в престижни италиански и чуждестранни театри, сред които: „Реджио“ в Торино (като Тоска), Арена ди Верона (като Тоска и Лиу в „Турандот“), театър „La Fenice“ („Веселата вдовица“ от Лехар,“Прогресът на Рейк“ от И. Стравински“), на фестивала „Sferisterio di Macerata“ пее в „Гърдите на Тиресиас“ от Пуленк), Театър „Massimo“ в Палермо (Тоска), Teatro Antico di Taormina (Тоска), „San Carlo“ в Неапол („Федора“), Общински театър в Сао Пауло, Бразилия („Отело“), Macau Gran Theatre („Норма“), Национален театър за сценични изкуства в Пекин („Веселата вдовица“), Нов театър на Сеул („Травиата“).

Елена Роси е поканена като специален гост в турнето на Андреа Бочели и участва с него в САЩ, Азия и Близкия изток. Сътрудничи с известни оркестрови и сценични режисьори като: Даниел Орен, Ренато Палумбо, Ашер Фиш, Юлиан Ковачев, Андреа Батистони, Валерио Гали, Донато Ренцети, Томас Роснер, Гийом Турниър, Енрике Мацола, Маурицио Бенини; Франко Дзефирели, Уго де Ана, Пиер Луиджи Пици, Джанкарло дел Монако, Дамиано Мичиелето, Даниеле Абадо, Марио Понтиджа, Дейвид Олдън.

През 2017 г. следват ангажименти в оперни роли като: “Лорелай“ и Меса за четири гласа (Каталани) в Театър „Сейнт Гален“, „Тоска“ в Teatro Comunale в Болоня. През 2018 г. изпълнява ролята на Анна Главари във „Веселата вдовица“ в Пекинския национален театър за сценични изкуства, Магда де Сиври в „Лястовичката“ на Пучини в Театър „Карло Феличе“ в Генуа, Фиделия в операта „Едгар“ на Пучини в Театър „Сейнт Гален“ през 2019 г. и др.

Родена в Русия, сопраното МАРИЯ КОМАРОВА учи оперно пеене в музикалния лицей „Л. Собинов“ в Ярославл през 2004-2006 г., специализира в Московската Държавна Академия 2009-2014 г., преминава обучение в Майсторски клас на Л. Биззи на Фестивала „Пучини“ в Торе дел Лаго през 2012 г., следва в Консерватория „Ариго Бойто“ в Парма през 2015-2018 г. От 2006 до 2009 г. е солистка на Държавната филхармония в Ярославл, дебютира през 2009 г. като Лаурета в „Джани Скики“ (Пучини) в Младежката опера в Ярославл, следват Лиу в „Турандот“ през 2011 г. в Opera World в Чебоксару, Русия; Марфа в „Царска невеста“ (Н. Римски-Корсаков) в Концертната зала в Москва; „Телефонът или l’Amour a Trois“ (Джан-Карло Меноти); „Бохеми“ (Пучини) през 2015 г. в L’Auditorium Carmine в Парма; „Престъпление и дълг“ (Алберто Кола) на фестивала Dei Due Mondi в Сполето през 2017 г.; Виолета в „Травиата“ в Опера на площада и в театър “S. Evasio” в Парма; „Сестра Анджелика“ (Пучини) в Общинския театър на Ферара; “Хензел и Гретел“ в театър Regio Парма; Дездемона в „Отело“ през 2019 г. в „l’Opera in Piazza“ и театър „S. Evasio”, Парма; пее „Травиата“ 2020 г. в театър “Tina di Lorenzo” и др.

Мария Комарова поддържа и репертоар от кантатно-ораториални партии, като Реквием на Моцарт; кантата „Сватба“ на Игор Стравински; „Missa Oecumenica“ на Александър Гречанинов; „Стабат Матер“ на Перголези; „Стабат Матер“ и „Petite Messe Solennelle“ на Росини.