Държавна опера – Варна представя премиерно на  6 август своя спектакъл „Ернани“ от Джузепе Верди. Събитието е в рамките на фестивала „Опера в Летния театър“ и започва в 21:00 ч.

Диригентската трактовка в най-новата варненска постановка на „Ернани“ е на маестро Григор Паликаров, един от най-големите съвременни диригенти с международно признание, постоянен гост диригент на Държавна опера Варна. Режисьорът от Националната опера и балет на РС Македония Деян Прошев, който вече е поставял няколко пъти на варненска сцена, е поканен да направи сега първия си прочит на „Ернани“. Автор на сценографията и костюмите на солистите е Денис Иванов, останалите костюми са дело на Лора Маринова и Мария Трендафилова. Хореографията на „Ернани“ поставя Светлана Тоншева, балетмайстор на Държавна опера Варна.

Режисьорът  Деян Прошев подчертава, че присъствието на „Ернани“ в афиша на един оперен театър говори за неговото високо ниво. С директора на Театрално-музикален продуцентски център Варна Даниела Димова е обсъдена възможността спектакълът да бъде показан и на сцената на Националната опера и балет на Република Северна Македония в най-скоро време.

За успеха на постановката гарантират качествата на големия тенор Иван Момиров, който прави международна кариера. Режисьорът е на мнение, че ролята на Ернани сякаш е написана за него.

„Ернани“ бе заглавието, което истински ми липсваше, радвам, че най-сетне му дойде времето, защото вярвам, че всяка роля идва в точния момент“, казва тенорът. Той изтъква романтизма в героя си и го сравнява с Вертер на Гьоте.

„С литературния първообраз, създаден в период на големи сътресения, Юго предлага нов тип сюжет, в който честта, достойнството и любовта са върховен закон, поставен над личното щастие. Ернани не е само отмъстител, той въплъщава идеите на Юго и Верди за едно ново светоусещане, за идеали, които винаги ще вълнуват човечеството“, казва певецът и добавя, че Ернани се играе от най-добрите изпълнители на френските сцени – в театъра Жерар Филип и Жан Маре, а в операта  – Франко Корели и Марио дел Монако. Той отправя покана за премиерата към цялата франкофонска общност и към почитателите на тази култура като възпитаник на Френската гимназия във Варна.

На диригентския пулт на „Ернани“ застава маестро Григор Паликаров, който е радостен, че след повече от 10 години прекъсване Държавна опера – Варна отново поднася на публиката това заглавие, което не присъства често на българската оперна сцена, но може да се открие в афишите на всички големи оперни театри по света. Той отбелязва, че ранната музикална драматургия на Верди е предизвикателство за диригента и солистите, защото се срещат дълги красиви музикални епизоди, но докато всичко върви спокойно, изведнъж ситуацията рязко се променя.

Григор Паликаров

Необходими са наистина много добри гласове и такива са намерени за постановката в лицето на Иван Момиров – Ернани, Сузана Бранкини – Елвира, Деян Вачков – Гомес да Силва и Пламен Димитров – Дон Карлос. Техните герои формират любовния четириъгълник в сюжета на либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва едноименната драма на Виктор Юго.

Сузана Бранкини

Иван Момиров

Деян Вачков

Пламен Димитров

 Премиерата на „Ернани“ на Държавна опера – Варна се посвещава на маестро Борислав Иванов – директор, артистичен директор, ментор и творец, посветил голяма част от живота и творчеството си на оперния театър в родния си град, личност с огромни заслуги за съвременното оперно изкуство. През август тази година той щеше да навърши 91 години.

Борислав Иванов

„Ернани“ е смятана за опера на честта. В операта  са заложени принципите на романтичния театър, с неговите ярко обагрени, сложни и често противоречиви характери. Джузепе Верди композира операта по либретото на Франческо Мария Пиаве, което следва сюжета в едноименната драма на Виктор Юго. Избраник на красивата Елвира е бунтовникът Ернани, който всъщност е благородник, но тя е сгодена за Гомес да Силва – неин чичо, а и кралят на Испания Дон Карлос претендира за сърцето й.

В любовния четириъгълник бушуват страсти, героите се борят за своята любов, но и за своята чест и Верди дава блестящ музикален израз на този сложен емоционален възел.

Представена за пръв път на 9.03.1844 г. във Венеция, операта „Ернани“ се превръща в един от бисерите в творчеството на великия композитор. В 75-годишната история на Държавна опера Варна постановката на „Ернани“ 2022 е четвърта поред след сценичните реализации през 1960, 1989 и 2010 г.

Диригент на хора Цветан Крумов

Плакат Славяна Иванова

В ролите:

ЕРНАНИ – Иван Момиров

ЕЛВИРА – Сузана Бранкини

ГОМЕС ДА СИЛВА – Деян Вачков

ДОН КАРЛОС – Пламен Димитров

ДОН РИКАРДО – Пламен Райков

ЯГО – Петър Петров

ДЖОВАНА – Благовеста Статева

Солисти, оркестър, хор и балет на Държавна опера Варна

Концертмайстор Красимир Щерев. Помощник режисьори: Димитър Левичаров, Радинела Василева. Корепетитори: Жанета Бенун, Веселина Маринова, Соси Чифчиян, Руслан Павлов. Суфльор Димитър Фурнаджиев.

Заглавната снимка е от постановката на „Ернани“ от 2010г. на режисьора Кузман Попов.