Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура е образувано и се води досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 324, ал. 1 НК. Повдигнато е обвинение спрямо Стоян Рътков., на 48 години, за това, че:

 

На 25.04.2020 г. в гр. София, ул. „Марин Дринов“, в сградата на 05 РУ-СДВР, обвиняемият упражнил професия – адвокат, без да има съответната правоспособност. Скандално известният с отнети адвокатски права Стоян Рътков се явил в качеството на упълномощен защитник /от Адвокатска колегия – Кипър/ на обвиняем по друго досъдебно производство при Софийска районна прокуратура. В хода на разследването е установено, че обвиняемият Стоян Рътков е осъждан и настоящото деяние е извършено в условията на изпитателен срок по предходни присъди.

Предвид високата обществена опасност на деянието и извършителя, на 19.05.2020 г. прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържане на обвиняемия за срок до 72 часа, след изтичането на които ще бъде изготвено и внесено искане до СРС за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Стоян Рътков има изключително скандална биография и е забъркан в множество измами и брутални заплахи. Софийска градска прокуратура е предявила иск срещу адвокатско дружество „Манчев и Рътков“, поради факта, че единия от съдружниците, а именно

Стоян Рътков, е отписан като адвокат,

поради което не може да бъде съдружник. Отписването, което на практика представлява отнемане на адвокатски права, се е случило през 2017 година. Делото беше насрочено за 27 ноември 2019 година в Софийски градски съд. На това заседание адвокатско дружество „Манчев и Рътков“ е представило Решение на Софийски Градски Съд базирано на Заявление на управителя на адвокатското дружество. След като е взело предвид това Заявление, Софийски Градски Съд решава да впише в регистъра на адвокатско дружество „Манчев и Рътков“ следните промени. Заличава като съдружник Стоян Рътков. Заличава като управител Стоян Рътков. Вписва промени в устава.